Vliegtuigcrash Amstenrade op 25 september 1944

Focke Wulf crash

 

Het bijzondere verhaal van Amstenrade kent een lange historie waarbij meer dan tachtig jaar gezocht werd naar de laatste puzzelstukken van wat er op die septemberdag precies gebeurd was.  Het was algemeen bekend dat er een Duits vliegtuig was neergestort nabij de kruising Holterweg / Heiberg en dat er een onbekende Duitse piloot om het leven was gekomen, die tijdelijk op de R.K. Begraafplaats van Amstenrade begraven werd. De onbekende piloot was dermate verbrand dat identificatie nooit had kunnen plaatsvinden. De onbekende piloot werd later begraven in Ysselsteyn als onbekende soldaat.

Aan de hand van alle onderzoeken die er gedaan zijn aangevuld met hetgeen ik te weten ben gekomen volgt hieronder het verhaal van de vliegtuigcrash in Amstenrade

Op 19 september 1944 werd Amstenrade bevrijd door de Amerikanen en in de dagen die volgde was er vanalles te zien en te beleven. Op een dag rond de klok van vijf uur in de middag werden er door de inwoners van Amstenrade mitrallieurschoten gehoord en kwam er een Duits vliegtuig laag over de Nieuwstraat gevlogen. Het vliegtuig vloog rakelings over het huis van Offermans (Heiberg nr.2). Sjaak Ritzen ( 1936) was hiervan ooggetuige en verklaarde, aan mij in 2025, dat het niet veel gescheeld had of het vliegtuig had het huis op nr. 2 geraakt. Sjaak had de piloot duidelijk nog in de cockpit zien zitten. Overal hoorde men mitrailleurs schieten en nieuwschierig rende Sjaak Ritzen de Heiberg op om te kijken wat er gebeurd was. In de paarden wei van Mia Senden was het vliegtuig neergekomen en dikke rookpluimen waren zichtbaar. Als een van de eerste was Sjaak Ritzen aanwezig en niet veel later kwamen de Amerikanen met hun Jeeps. De Amerikanen juichden en schreeuwde vanalles maar Sjaak kon de taal niet verstaand. De Amerikanen kwamen uit het park waar ze gelegerd lagen en hielden iedereen op afstand. Het vliegtuigwrak lieten de Amerikanen uitbranden en de piloot kwam hierbij om het leven. Nadat het wrak uitgebrand was werd de piloot uit het vliegtuig gehaald en naast het wrak onder een zeil gelegd. Daar heeft de piloot enkele dagen gelegen totdat hij door de doodengraver van Amstenrade Dhr. Pijls werd opgehaald met een kruiwagen en naar het kerkhof gebracht werd. Dhr. Pijls begraafde het stoffelijk overschot van de jonge Duitse piloot in het eerste graf, tweede rij rechts op de R.K. begraafplaats in Amstenrade, dit omdat de piloot een rozenkrans droeg.

De jaren die volgden....

Op 2 augustus 1945 informeert de Burgermeester bij de pastoor van Amstenrade of er nog ergens Duitsers in zijn parochie liggen begraven. De pastoor geeft aan dat de omgekomen Duitse piloot van 26 september 1944 op het RK kerkhof ligt begraven en dat deze op 28 september 1944 werd begraven. Omtrent naam enzovoorts was niets bekend. Het graf was het eerste graf van de tweede rij, rechts achter het vierkant kerkhof. Geer kruis of enigszins op het graf.

 

Op 24 augustus 1945 schrijft de Burgemeester van Amstenrade een brief naar het Departement van Oorlog. Hij geeft aan dat er op het RK kerkhof van Amstenrade een onbekende Duitse piloot ligt begraven met vrijwel een geheel verkoold stoffelijk overschot. In zijn brief schrijft de Burgermeester dat de Duitse piloot werd afgeschoten of opgeruimd door C.O.C. 246th Engrs. C. Bw. A.P.O. 230 USA 9th Army en vraagt hij om een kruis voor op het graf.

 

Het duurt bijna een jaar voordat de burgermeester een antwoord ontvangt van het Departement van Oorlog, als zij op 4 juli 1946 schrijven dat er een eenvoudig zwartgelakt houten kruis met witte letters met de U bekende gegevens op het graf gezet kan worden op kosten van het Department van Oorlog.

 

In de jaren die volgen was er nog wat correspondentie onderling en uiteindelijk werd het stoffelijk overschot van de jonge Duitse onbekende piloot door de Gravendienst van het ministerie van Oorlog op 1 december 1953 opgegraven in Amstenrade. Het stoffelijk overschot werd overgebracht naar het kerkhof voor Duitse gesneuvelden in  Ijsselsteijn – Venray.

 

Op 10 december 1953 werd het stoffelijk overschot van de onbekende Duitse piloot herbegraven in zijn definitieve graf. in vak STFF, rij 4, graf 39

 

Tot op heden is de naam van de jonge Duitse piloot niet bekend. Er loopt echter in samenwerking met John Manrho en de Duitse authoriteiten een verzoek tot DNA onderzoek in 2025. Er is namelijk nog één jonge Duitse piloot met zijn Fw190 vermist sinds 25 september 1944 en deze piloot was in de buurt van Amstenrade. Hij behoorde tot de tweede Staffel van Jagdgeschwader 11 (2./JG 11) en was omstreeks 16:30 uur opgestegen van vliegbasis Wiesbaden Erbenheim om op weg te gaan richting Nijmegen. Zijn Staffel vloog over Maastricht naar Nijmegen en van hem is nooit meer iets vernomen.

 

In de jaren vijftig heeft overigens een schroothandelaar de resten van het vliegtuigwrak opgegraven. 

In 1989 van de vorige eeuw deed amateur onderzoeker Ron Pütz onderzoek naar de luchtoorlog in o.a. Zuid Limburg.  Destijds kon men in Amstenrade niet de exacte datum noemen van deze vliegtuigcrash behalve dat het richting het einde van september moest zijn gebeurd. Ron Pütz vond in het parochieboek van de pastoor van Amstenrade de volgende aantekening: "26 september Aeronauta Germanicus dijectus in parochia" (Duitse vliegenier neergekomen in parochie)  en " Secum portans rosaruim A'rade 28 Sept". (een rozenkrans dragend). Met deze aantekening werd de datum van 26 september aan deze vliegtuigcrash in Amstenrade gekoppeld. In het najaar van 1989 deed Ron Pütz bodemonderzoek ter plekke en vond een zogenaamde "pitot-tube" waar de Duitse tekst "oben" op stond en verder een stuk aluminium met een nummer 9-801-822 wat toebehoorde aan een BMW 801 motor die enkel in een Focke Wulf lag. Toen het type vliegtuig en de datum bekend was kon er uiteindelijk nog maar één naam gekoppeld worden aan de onbekende Duitse piloot.... de 23 jarige Fritz Altendorf. Hij was de enigste piloot die sinds 26 september 1944 nog vermist werd.

De persoon Fritz Altendorf raakte inderdaad op 26 september 1944 vermist, alleen bleek bij nader onderzoek in 2024 -2025 dat het eigenlijk onmogelijk was dat hij in de buurt van Zuid-limburg had gevlogen. Zijn vliegroute die dag was veel te ver weg van Amstenrade om met voldoende brandstof aan boord in de omgeving van Amstenrade te komen. Ook bleken er rapporten ( in 2024 gevonden) te bestaan van een Duitse SS tankdivisie die het stoffelijk overschot van Fritz Altendorf hadden geïndetificeerd in de omgeving van Nijmegen. Ondanks alle onderzoeken was er geen enkele Duitse piloot meer vermist op 26 sepember 1944 maar hadden we wel een neergestort Duits vliegtuig en een onbekende Duitse piloot die in Ysselsteyn begraven ligt als een onbekende soldaat.

Doorbraak in onderzoek 2024 - 2025

In de jaren 90 had naast Ron Pütz ook vriend Bert Spoelstra onderzoek gedaan naar de onbekende Duitse piloot van Amstenrade en ook hij bleef maar uitkomen op de naam van Fritz Altendorf. 

Alles veranderde toen ik samen met Bert Spoelstra de hulp kreeg van John Manrho om nog eens alles na te lopen wat er allemaal onderzocht was.

Het startpunt was het vinden van het betreffende parochieboek van de pastoor van Amstenrade om te onderzoekn wat er nu precies stond genoteerd. Na een zoektocht bleek dit in de parochie nog steeds aanwezig te zijn en werd mij vriendelijk hulp geboden bij een bezoek aan de kerk. In het boek stond inderdaad écht de notitie 26 september 1944.....

John Manrho gaf tijdens ons onderzoek aan dat een vliegtuig niet zomaar uit de lucht geschoten kon worden met behulp van wat mitrailleurs en dat dit eigenlijk alleen maar neergeschoten kon worden door een zogenaamde Anti Aircraft Artillery eenheid. En dus gingen we op zoek naar het grotere geheel in Zuid Limburg in September 1944 en in die periode was het Amerikaanse 195ste Anti Aircraft Artlillery Battaljon rondom dit gebied gestationeerd. De doorbraak die we zochten kwam uit het Eisenhower archief in Amerika, want via hun ontving ik een kopie van een rapport over de maand september 1944 van dit 195 ste Anti Aircraft Artillery Bataljon. Er stond een "summary of Enemy Aircraft Destroyed" in het rapport. Hierin was te lezen dat er op 25 Sept. 1944 om 17:00 uur door de C battery door Squad 132 een Fw190 werd vernietigd nabij Oorsbeck, Holland. Ook was er enkele dagen eerde een Fw 190 vliegtuig neergeschoten nabij Hulsterg. Hulsterg bleek Hulsberg te zijn en Oorsbeck was Oirsbeek.

 

Verder onderzoek in samenwerking met het Eisenhower archief leverde een rapport op met de definitieve bevestiging van de chrashlocatie in Amstenrade op 25 september waarin stond vermeld dat het Duitse Fw190 vliegtuig was neergekomen op de locatie K730621, precies de locatie die door iedereen in Amstenrade werd beschreven.

De Fw190 bleek met maar liefst 1145 stuks punt 50 kogels neergeschoten te zijn vanaf een M16 Halftruck dat in de tuin van het kasteel van Amstenrade stond opgesteld. 

Getuigenverklaringen en hulp van de krant

Van Bert Spoelstra kreeg ik 2021 een onderzoeksdossier van hem over deze vliegtuigcrash waarin de volgende oogetuigen verklaringen te lezen stonden die Bert in de jaren 90 had genoteerd:

Verklaring Wiel Hendriks aan Bert Spoelstra (jaren negentig)

“was toen een jongen van 7 of 8 jaar oud. Dacht dat het op een zaterdagmiddag gebeurde. Was tussen 15.30 en 16.30 uur. Wiel woonde schuin tegenover crashplaats (Holterweg 2) en beleefde één en ander van zeer nabij. Vliegtuig kwam in een duikvlucht naar beneden en brandde. Rook en vuur aan achterstuk vliegtuig. Viel neer in veld naast de weg en vernielde afrastering. Motor sloeg bijna drie meter diep in de grond. Grote stukken van de romp lagen op de grond. Kan zich geen kentekens/ kleuren herinneren. Wiel zocht dekking achter de woning. Ging daarna kijken. Bij het wrak van de romp, althans borstkast zonder hoofd en onderlichaam van de vlieger. Droeg lederen, okerkleurig jack. Zou ook nog een deel van rozenkrans hebben gehad van licht blauwe kralen. Dat deel werd begraven op kerkhof Amstenrade. Resten vliegtuig bovengronds opgeruimd. Jaren later -mogelijk beginjaren vijftig- werd de rest van het vliegtuig opgegraven. Daarbij zouden ook nog menselijke botten zijn gevonden. Ook werd veel munitie gevonden.”

Verklaring Oom Dirk aan Bert Spoelstra (jaren negentig)

“ in de bevrijding, dat zal in september 1944 zijn geweest, kort na 18 september, de dag dat we werden bevrijd, stond een grote Amerikaanse militaire kolonne voertuigen opgesteld op de Trichterweg tussen Amstenrade en Brunssum. Dat gebeurde overdag. Plots kwam een Duits vliegtuig over brommen. De Amerikanen draaiden toen alle lopen van hun wapens omhoog en schoten uit alle machten met mitrailleurs, geweren en zelfs pistolen op het vliegtuig, dat daarop in brand vloog en ergens bij het kasteel Amstenrade neer kwam. Ik ben daar niet gaan kijken. Het ging allemaal erg snel en ik heb niemand uit het vliegtuig zien springen. Geen parachute gezien.”

 

Om in contact te komen met inwoners en oud-inwoners van Amstenrade besloot ik contact op te nemen met dagblad De Limburger. Er verscheen uiteindelijk een artikel op zaterdag 4 januari 2025 van verslaggever Rob Stickelbroeck. Op het artikel kwamen diverse reacties en verklaringen:

 

Verklaring Piet Crijns aan Bas Bruls (4 januari 2025)

Zaterdag 4 januari 2025 Telefonisch interview met Piet Crijns uit Amstenrade. Ik kreeg en mail van Pierre Thijssen die secretaris is van de seniorenvereniging van Amstenrade. Hij gaf me de naam en telefoonnummer van Piet Crijns door. Piet is geboren in Amstenrade in 1935. Piet verteld dat hij op de dag dat het vliegmachine neerkwam met zijn vriendjes aan het spelen was in de Hoofdstraat in Amstenrade. De Hoofdstraat ligt op zo’n 300 meter van de crashlocatie. Piet was toen 9 jaar oud. In de Hoofdstraat stonden de Amerikanen opgesteld met een zware mitrailleur dat voorzien was van camouflage netten. Tijdens het spelen hoorde Piet dat er met de mitrailleur geschoten werd en ze zagen dat er op een overkomend vliegtuig werd geschoten. Een kwartier later hoorde we dat het overvliegende vliegtuig neergeschoten was en dat het in een weide lag. We zijn toen gaan kijken en zagen de Amerikanen met hun Jeeps de Heiberg omhoog rijden. Het vliegtuig lag tegenover de boerderij van Senden. Tijden het gesprek dat ik had met Piet Crijns vroeg ik door op de locatie en dat bleek inderdaad te zijn in een weiland aan de Holterweg tussen de Holterweg en de Heiberg in. Piet verteld dat hij zo’n 25 jaar later nog vaker langs de crashplek liep met wandelen en dan toch altijd een soort van verbrande brandstof geur rook. Piet verteld dat de Duitse piloot inderdaad een rozenkrans droeg en dat de Amerikanen een gouden ring van de vinger van de piloot hebben gehaald. Vermoedelijk was dit een trouwring. Dit verhaal doet al jaren de rondte in Amstenrade. Piet heeft dit zelf niet gezien maar kent de verhalen. De onfortuinlijke Duitse piloot is toen in zijn parachute gewikkeld en in een kruiwagen gelegd. Dit is gebeurd door de doodgraver van Amstenrade Dhr. Mathieu Pijls die voor de graven zorgde. Dhr. Pijls heeft ook het graf gegraven op het kerkhof en de piloot met een kruiwagen naar het kerkhof gebracht en de Duitse piloot aldaar begraven. Piet Crijns geeft aan dat in die tijd van de oorlog in 1944 helemaal geen school was. Piet Crijns geeft verder aan dat het vliegtuig na de middag is neergeschoten zo rond 15:00 uur, maar waarschijnlijk nog wat later. Op de vraag of er nog onderdelen zijn van het vliegtuig moet Piet het antwoord schuldig blijven. Wel geeft hij aan dat No Adriolo een museum heeft ingericht in het kasteel van Amstenrade in de “Oranjerie” en dat daar de spullen van hem naartoe zijn gegaan na zijn dood”

Later ontving ik informatie dat Mathieu Pijls geboren was in 1918 en dat hij gestorven was in 1997.

 

Verklaring Jo Douven aan Bas Bruls (7 januari 2025)

Marie-Louise Vliegen had vandaag contact opgenomen met De Limburger en gaf aan graag met mij in contact te komen. Marie-Louise vertelde me dat ze een zwager heeft en dat hij van de vliegtuigcrash meer afwist. Ze bracht me in contact met haar zwager.

Haar zwager is Jo Douven uit Oirsbeek. Jo is geboren in 1938 en kan zich het geburen in Amstenrade nog goed herinneren. Het was een paar dagen na de bevrijding en er was van alles buiten te zien. Hij moet een jaar of zes zijn geweest toen hij buiten stond op de Provinciale weg ter hoogte van de bakkerij aan de Putstraat in Oirsbeek.

Het was tussen 15:00 uur en 16:00 uur volgens Jo en de zon was nog aan het schijnen.  Het was dichter bij 16:00 uur dan 15:00 uur denk ik. Er kwam een vliegtuig laag overvliegen en dit vliegtuig was aan het roken. Er kwam een jeep aanrijden over de Provinciale weg met hierop een mitrailleur en met hierin twee Amerikanen, een blanke man en een neger zoals Jo dat omschrijft. 

De jeep achtervolgde het rokende vliegtuig en volgens Jo hadden de Amerikanen met hun jeep op het vliegtuig geschoten. Niet veel later zag je de donkere rookpluimen omhoog komen en diverse mensen snelde zich naar de plek toe waar de rook vandaan kwam. Jo besloot op zijn klompen via “De Vloedsgraaf” door het veld naar de plek te lopen. Het vliegtuig had zich in de grond geboord met de neus omlaag en het vliegtuig was in brand. Jo herinnerd zich nog goed het geknetter dat te horen was, dat afkomstig bleek te zijn van de munitie patronen die door de brand explodeerde als rotjes. Er stonden meerdere mensen te kijken naar dit gebeuren. Het geheel heeft en grote indruk gemaakt op Jo en na deze dag is hij er niet meer naar gaan kijken. Wat er in de dagen na de crash is gebeurd weet hij niet en hij heeft er ook nooit meer iets van vernomen.

 

Verklaring No Hen aan Bas Bruls (5 januari 2025)

Mijn opa woonde op de Brunssumerweg in Amstenrade, niet ver van de crash. Naar mijn mening vertelde hij dat het een neergestorte Focke Wulf geweest was. De piloot zou nog een kettinkje om hebben gehad (met een kruis). Het neerstorten en de valrichting in de krant klopt. Ik ben zelf in 1952 geboren, verhalen die mijn opa vertelde hierover zullen van zo’n vijftien jaar na de crash zijn, ergens rond 1960! Ik echter ook een oudste neef (Frans de Rooij) wiens herinnering (en toen van zijn vader) verser zal zijn, mogelijk met een link naar het tijdstip. Ik ga eens kijken of ik hem te pakken krijg want we hebben eigenlijk al heel lang geen contact meer gehad. In Amstenrade heb je ook een historisch clubje, heb daar ooit spulletjes aan geschonken voor een klein museumpje.

 

Bericht van Huub Feijts op 6 januari 2025)

De heer Feijts heeft zojuist met de krant gebeld en is op zoek naar Bas. Een bekende van hem was destijds als 8-jarig jongetje getuige van de vliegtuigcrash van de Duitse piloot. Meneer is nu 88 jaar.

Verklaring Paul Tans aan Bas Bruls op (5 januari 2025)

Ik las uw verhaal in de krant en ik ken iemand in Amstenrade die direct na de crash op de plek was. De man is verhuisd naar Heerlen, indien u het interessant vindt kan ik proberen de man op te sporen.

Paar dagen later:

Ik hoor van Sjaak Ritzen (dit is de man die ik bedoelde) dat u al een afspraak met hem heeft gemaakt. Hij weet ervan.

 

Verklaring Sjaak Ritzen aan Bas Bruls (11 januari 2025)

Ik zal vertellen wat ik gezien heb. Op 19 september 1944 werden we bevrijd en enkele dagen later werd het gemeente huis van Amstenrade (Hoofdstraat) leeg geruimd.. Ik zat op de stoep voor het gemeente huis. Het gemeentehuis lag tegenover ons huis. Of het 26 september precies was weet ik niet maar dat heb ik wel gehoord. Ik weet alleen dat ik ze bij het gemeentehuis aan het opruimen waren, want daar had een NSB burgermeester ingezeten en nu waren ze aan het verhuizen. Ik ben er toen naar toe gegaan omdat ik nieuwsgierig was als acht jarige. Als het 26 september zou zijn dan was ik nog net zeven jaar want in november, ik ben van 9 november 1936, zou ik 8 zijn geworden. Ik was daar aan het kijken en toen hoorde ik schoten. Op de stoep voor het gemeentehuis stonden bureaus en toen ik de schoten hoorde ben ik daar onder gaan zitten.  En hier had ik goed zicht op het vliegtuig wat uit de Nieuwstraat kwam heel erg laag kwam aanvliegen. Ik dacht dat het tegen Offermans (huis Heiberg 2) zou vliegen maar ik zag de piloot nog zitten, op ooghoogte, nou misschien iets hoger. Maar van de zijkant heb ik de piloot kunnen zien. Hij keek gewoon rustig vooruit. Het vliegtuig kwam rechts van me aanvliegen.

Hij kwam rechts van mij vanaf de Nieuwstraat. Hij kwam over de Nieuwstraat precies. Ik dacht hij haalt het niet meer, maar toch en toen ben ik, want hij zal daar wel neergekomen zijn, daar naar boven gerend en was er al eerste bij. In de paarden wei van Mia Senden. Die plek kan ik je ook aanwijzen. Er lag een boerderij van Senden op de hoek.

Ik was als eerste op de plek aanwezig en het vliegtuig stond in brand. Het was net vuurwerk want er knetterde van alles. Dit zou de ontploffende munitie zijn. Als locatie zou ik aangeven de tuin van het huidige huis, maar overal lagen stukken dus ook waar nu nog steeds een weiland is. Toen ik er was kwamen de Amerikanen met hun Jeeps door het veld (suikerbieten) gereden vanuit Oirsbeek via de Vloedsgraaf en vanaf de andere kant (Holterweg) kwamen Amerikanen aangelopen die in het park gelegerd waren. De Amerikanen die uit het park kwamen waren aan het juichen en aan het dansen en het leekt erop alsof ze iets riepen van “ We hebben hem” maar ik verstond toen geen Engels. De Amerikanen in de jeeps die juichten niet en die hebben ons op afstand gehouden want het was te gevaarlijk. De Amerikanen stonden er dichterbij en hield de inwoners op afstand. Het vliegtuig stond in brand en ze lieten het uitbranden.

Toen ben ik een paar dagen later met ons dienstmeisje naar Merkelbeek gegaan om aardappels te halen of appels en toen zag ik bij het vliegtuig een stuk tent liggen en ik was al een tijdje op zoek naar een stuk tent. Ik had een halve tent want de Amerikanen hadden toen per twee man een tent. En ik had een helft. Ik zag er bij het vliegtuig een liggen toen ik over de weg liep. En ik dacht, weet je wat ik doe ik neem me die mee. En toen lag die man eronder. Het enigste wat ik gezien heb was een laars of een hoge schoen en een gebroken …dit stuk aan wijzend (scheenbeen) was los en dat was verbrand. En daar schrok ik zo van dat ik snel het tentzeil heb laten vallen en ben weggerend. Later heb ik van een vriendje van mij, een schoolvriend, zijn vader was doodgraver Pijls, vernomen dat zijn vader de piloot met een mestvork met vier tanden heeft opgepakt en op een kar legde en dat de piloot een rozenkrans droeg, tenminste de resten van een rozenkrans. Wat ik weet is dat ze hem toen op het kerkhof hebben begraven want anders mocht dat niet. Ze hebben vermoed dat hij katholiek was omdat hij een rozenkrans bij zich droeg. Daarna heb ik het graf nog vaak bezocht.

Sjaak werd emotioneel en vertelde verder.

Hij lag….in Amstenrade op het kerkhof….want als je het kerkhof opkomt, dan had je daar een verhoging waar een kruis opstaat waar de pastoor liggen en hij lag daarvan rechts. Ik heb hem vaak bezocht. Maar op een gegeven moment was hij weg. Ik heb gehoord dat ze hem naar Ysselsteyn hadden gebracht. Het doet me nog steeds wat……..huilend……..ik heb hem gezien….ik zag hem in de cockpit……..en daarna heb ik hem als lijk gezien…………ik vond dat niet fijn………..dat stond voor altijd op mijn netvlies…….dat is ingebrand……het doet me nog steeds wat…..normaal niet maar als ik erover praat dan komt het weer allemaal boven.

Dat komt omdat ik hem eerst nog levend gezien heb……van heel dichtbij…..van hier tot iets verder aan de heuvel (wijzend naar de tuin zo’n twintig meter) hij kwam langs en kon ik hem zien zitten

Als de piloot een stukje verder was gevlogen dan was hij op het vlakke stuk gekomen, want na de boerderij is het allemaal vlak.  De Amerikanen waren gelegerd in de tuin of park zoals wij dat noemen van kasteel Amstenrade. De Amerikanen waren al bij ons toen het gebeurde en die zijn tot december gebleven en toen hebben ze zich teruggetrokken op weg naar het Ardennen offensief. En toen hebben ze zich allemaal teruggetrokken en toen kwamen de Engelsen. Die hebben toen nog vanuit de Heiberg op het dorp Nieuwstad geschoten, want dat was nog niet bevrijdt

Maar ik denk dat de piloot op het vlakke gedeelte probeerde te landen of dat hij nog probeerde naar Duitsland te vliegen. Maar ik zag de piloot nog zitten en het vliegtuig rookte niet, het toestel had niets maar hij vloog alleen.

Piet Pijs woont in de Nieuwstraat in Amstenrade en daar kunnen we dadelijk wel even naar toe rijden. Hij woont al zijn hele leven op dezelfde plek. Het is zijn ouderlijk huis.

De punt 50 mitrailleur in het perkje bij ons tegenover heeft het vliegtuig niet afgeschoten want dat was maar een enkele mitrailleur. Waarom hij zo laag vloog weet ik niet maar ik denk dat hij zo laag vloog omdat hij dan dacht dat de Amerikanen hem zo niet konden pakken met hun geschut. De motor was aan en er kwam geen rook uit het vliegtuig. Hij moet dus vanuit het park aangeschoten zijn. Op de vraag of Sjaak wel eens een M16 halftruck heeft gezien moet hij het antwoord schuldig blijven. (195ste Anti Aircraft Artillery  die in Amstenrade waren in die tijd)

Piet Crijns uit Oirsbeek ken ik, die leeft nog en die heeft bij mij in de klas gezeten. Dus dat kan dat hij het vliegtuig heeft gezien. (zoals eerder in dit totaal verslag).

In de Nieuwstraat lag heel veel munitie opgeslagen van de Amerikanen, ze hadden het niet zo goed voor met ons, want als daar een bom op was gevallen dan was van Amstenrade niets meer overgebleven.

Als de piloot geen rozenkrans had gedragen dan had hij in Treebeek begraven moeten worden maar omdat hij wel een rozenkrans droeg kwam hij op ons kerkhof te liggen.

Als laatste noot, de Engelsen en de Duitsers lieten niets achter toen ze vertrokken maar bij de Amerikanen was dat anders, want die lieten bijna alles achter en daar maakte wij gebruik van want wij verzamelden dat.

Verklaring Piet Pijls aan Bas Bruls (11 januari 2025)

Mijn vader was inderdaad de doodgraver van Amstenrade, we hadden een groot gezin met veel kinderen. Vroeger werd er niet veel gedeeld met kinderen door ouders. Ik kan me wel herinneren dat mijn vader het verhaal over de rozenkrans verteld heeft.

Links op de foto Piet Pijls en rechts Sjaak Ritzen op 11 januari 2025 (eigen foto)

Bodemonderzoek 2025

Tijdens het onderzoek waren we erachter gekomen dat in het najaar van 1989 Ron Pütz al eens een bodemonderzoek had gedaan en dat daarbij vliegtuigresten gevonden werden. Echter is Ron Pütz reeds al heel wat jaren overleden en dus gingen we zelg opnieuw op zoek naar nog eventuele vliegtuigresten die zich in de bodem bevonden. Via het Kadaster kwamen we in contact met perceeleigenaren en we kregen toestemming om onderzoek te doen. Op een natte ochtend ergens begin 2025 bezochten Bert Spoelstra en ik voor het eerste het weiland dat de vermoeldeijke crashlocatie was. Ook later, mede dank zij hulp van mede onderzoeker Paul van Zwijdregt kregen we toestemming om in de "tuin" van Linda en Bart onderzoek te doen. Linda en Bart waren de tuin helemaal aan het renoveren waarbij een zeventigtal boomstammen die als meer dan zestig jaar oud waren verwijderd werden door zwaar materieel. Een uitgelezen kans om onderzoek te doen voordat de tuin gerenoveerd werd. Bij alle onderzoeken werden stukjes aluminium gevonden en het waren vooral erg kleine stukjes waarvan je kon zien dat ze van een vliegtuig afkomstig waren, aangezien er in meerdere stukjes klinknagels of gaten van de klinknagels aanwezig waren.

Gevonden wrakresten

Wrakrest aluminium met codering 9-801.822-705.11. Dit verwijst naar de BMW 801 vliegtuigmotor die uitsluitend in de Fw190 zat. Het onderdeel is van de koeling van de cylinder. Gevonden op de crashlocatie in 2025 samen met Bert Spoelstra

Wrakrest zoals hiernaast beschreven. Gevonden op de crashlocatie in 2025 samen met Bert Spoelstra

Wrakrest van een stekker met codering FL 50971-12. Deze stekker was onderdeel van het afwerprek van de bommen die onder de vleugel van het vliegtuig zaten. Gevonden in 2025 met Bert Spoelstra 

Afbeelding technische tekening van de stekker uit het handboek van de Focke Wulf Flugzeugbau G.m.b.H. Bremen ontvangen via Joop Hendrix, waarmee de juistheid van de stekker vastgesteld kon worden

Diverse wrakresten gevonden in de tuin van de crashlocatie in 2025 samen met Paul van Zwijndregt en Bart en Linda van de Venne (eigenaren tuin)

Diverse wrakresten gevonden in de tuin van de crashlocatie in 2025 samen met Paul van Zwijndregt en Bart en Linda van de Venne (eigenaren tuin)

Wrakrest van een typeplaatje van een Bosch Connector FL 32614.  Gevonden in de tuin van de crashlocatie in 2025 samen met Paul van Zwijndregt en Bart en Linda van de Venne (eigenaren tuin)

Zo ziet een vergelijkbare Bosch connector eruit als deze nog redelijk in takt is. Gevonden in de tuin van de crashlocatie in 2025 samen met Paul van Zwijndregt en Bart en Linda van de Venne (eigenaren tuin)